Vijftig oorlogsverhalen waarvan ik meer dan dertig zelf heb meegemaakt. Verhalen die zo in mijn herinnering waren vastgelegd dat ik ze in één keer kon neerschrijven. Zo gaat dat blijkbaar als het om je kinderjaren gaat. Maar niet alleen dáárom want die jaren waren om allerlei redenen bijzonder. Het begon in die eerste oorlogsdagen met de woede van de mensen op straat, met de Nederlandse G1-jachtvliegtuigen waar we naar zwaaiden, daarna met de trotse Duitse soldaten die triomferend in hun motoren met driespan langs reden terwijl iedereen zweeg, behalve de vader van mijn vriend drie huizen verder, die naar hen zwaaide. Daarna de Duitse vliegtuigen die vanaf Fliegerhorst Eindhoven met donderend geluid over ons huis vlogen. De gehate Grüne Polizei reed in open wagens met geweren tussen de knieën langs ons huis op de Boschdijk.

Mijn boek neemt je ook mee naar een stuk oorlogsgeschiedenis van Eindhoven, van 1232 tot in onze dagen. De verhalen rond de doodsangsten van mijn joodse vader, het laatste bezoek aan mijn opa en oma, enkele dagen vóór ze werden opgehaald. Langs de Belgische vluchtelingen in 1914-1918, de opkomst van Hitler en hoe Philips daarop reageerde met een evacuatieplan dat op de eerste oorlogsdag al mislukte. Naar het Fliegerhorst Eindhoven, naar het fabriekje van Philips in concentratiekamp Vugt waarmee het wonder van een bevrijding uit Auschwitz tot stand kwam. Vanaf december 1941 probeerde Philips zijn joodse werknemers te beschermen door ze in een Speciaal Opdrachten Bureau (SOBU) aan het werk te zetten. Zie de foto.

De verhalen gaan ook over de bombardementen op Eindhoven, het Gemeentelijk Lyceum in de oorlog, de zwerftochten over de wereld van twee schepen vol joodse vluchtelingen en hoe ze eindigden. Kortom: alles dat ik me uit mijn jongensjaren gedurende de oorlog nog kon herinneren. Aangevuld met wonderbaarlijke verhalen uit andere landen, verhalen van menselijke moed en opoffering. Of van het afschuwelijke dat wij mensen elkaar kunnen aandoen.

Het boek is bedoeld als waarschuwing in een tijd waarin we zien hoe veel van de wereldmacht in handen is van mensen die slechts op eigen glorie of op de glorie van hun staat uit zijn en daarbij handelen zonder enig besef van de rampen die ze nu al te weeg brengen of teweeg gaan brengen.
Wereldoorlog II was zo’n ramp. Met tachtig miljoen doden…

Dit nieuwe boek – Oorlogsverhalen uit Eindhoven en de rest van de wereld – is via deze link te bestellen bij uitgeverij Boekscout.